Pražené mandle

Blahodárné účinky mandlí

Mandle majú všeobecne vysoký obsah bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Obsahujú tiež veľa vlákniny a vitamínov B1, B2, B3, B6 a E. Sú bohatým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, zinku, fosforu, selénu, železa a mangánu.

Obsahujú glykozidy (amygdalín, prunazín), ktoré majú v organizme protizápalové účinky. Okrem esenciálnych tukov, bielkovín a minerálov obsahujú aj významné množstvo antioxidantov, ktoré majú pozitívny vplyv na naše zdravie.

Pomáhajú znižovať hladinu škodlivého cholesterolu, viažu voľné radikály v tele, zabraňujú rastu rakoviny, znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení, podporujú krvný obeh a celkovú imunitu... a predovšetkým skvele chutia.

Mandle Natural zo Španielska

Mandle Natural, alebo nelúpané mandle, v našom prípade pochádzajú zo Španielska, konkrétne z vysokokvalitnej odrody/triedy LARGUETA. V Španielsku sa pestujú v regiónoch Katalánsko, Valencia, Murcia, Andalúzia, Aragónsko a Baleárske ostrovy.

Španielsko je v súčasnosti tretím najväčším producentom mandlí na svete, hneď po USA a Austrálii. Zaujímavosťou je, že prvé mandle do Kalifornie priniesli františkánski mnísi v polovici 17. storočia a prvý mandľový háj bol vysadený na pobreží medzi dnešnými mestami San Diego a Sonoma. Háj sa volal El Camino Real, alebo Kráľovská cesta. Dnes sa v Španielsku pestuje približne 380 000 ton mandlí.

Blanšírované mandle z Austrálie

Blanšírované mandle sa vyrábajú z prírodných mandlí pomocou techniky varenia, pri ktorej sa mandle krátko blanšírujú a potom rýchlo ochladia. Vďaka tomu sa šupka ľahšie odlupuje. Toto krátke vystavenie vysokým teplotám zachováva všetky vitamíny a chuť mandlí. Naše chuťové poháriky si vybrali mandle Nonpreil, veľkosť 20/22.

Do Austrálie sa mandle dostaly až v roku 1836, kde sa najskôr pestovali na Klokanom ostrove. Odtiaľ sa pestovanie rozšírilo do južných oblastí kontinentu, najmä do povodia rieky Murray, ktorá preteká štátmi Južná Austrália, Nový Južný Wales a Viktória. Dnes je Austrália druhým najväčším producentom mandlí na svete.

Sklizeň a solenie

"Naše" mandle boli zbierané v októbri 2015, presne v 43. týždni. Sú klasifikované ako mandle 27/30, kde čísla 27/30 označujú počet celých mandľových jadier na uncu (= 31,1035 g).

Na jemné solenie mandlí používame výlučne himalájsku soľ, ktorá obsahuje dôležité minerály. Tieto prvky boli súčasťou praoceánu a dodnes majú pre ľudský organizmus kľúčový význam. Jemná ružová farba soli je spôsobená oxidom železa.

 

  Kompletní sortiment pražených mandlí naleznete zde